Waarom asbest golfplaten verwijderen en afvoeren

Heb je een dak of gevel met oude golfplaten en vermoed je dat er asbest in zit? Dat is een veelvoorkomend probleem, aangezien asbest vroeger veel werd gebruikt in bouwmaterialen zoals golfplaten. Maar wat zijn nu de mogelijkheden om deze golfplaten veilig te verwijderen?

Waarom zijn asbesthoudende golfplaten een probleem?

Asbest is een gevaarlijke stof die bij inademing ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Daarom is het belangrijk om voorzichtig te zijn met asbesthoudende materialen zoals golfplaten. Als de platen beschadigd raken, kunnen er microscopische asbestvezels vrijkomen die in de lucht terechtkomen.

Golfplaten asbest verwijderen: Zelf doen of uitbesteden?

Je hebt twee opties:

 1. Zelf verwijderen (onder voorwaarden):
  • Als particulier mag je in België onder bepaalde voorwaarden zelf asbestcement golfplaten verwijderen.
  • Dit mag enkel als de platen in goede staat zijn en niet zijn vastgespijkerd, vastgelijmd of vastgeniet.
  • Daarnaast is er een maximale oppervlakte van 35 vierkante meter die je zelf mag verwijderen.
  • Je moet altijd de nodige voorzorgsmaatregelen treffen, zoals het dragen van beschermende kleding en het natmaken van de platen om stofvorming te beperken.
  • Raadpleeg de website van de OVAM (Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij) voor meer informatie over de voorwaarden en veiligheidsmaatregelen.
 2. Professionele asbestverwijdering:
  • Als de asbest golfplaten niet aan de voorwaarden voldoen of als je liever geen risico neemt, is het altijd verstandig om een erkend asbestverwijderingsbedrijf in te schakelen.
  • Zij hebben de kennis, ervaring en speciale apparatuur om de golfplaten veilig en volgens de wettelijke voorschriften te verwijderen.

Na het verwijderen: Afvoer van asbesthoudend materiaal

Ongeacht of je de golfplaten zelf verwijdert of een bedrijf inschakelt, moet het asbesthoudend materiaal op de juiste manier worden afgevoerd.

 • Kleinere hoeveelheden hechtgebonden asbest: (zoals golfplaten) kun je in sommige gevallen zelf naar het containerpark brengen, mits ze goed verpakt zijn in stevig plastic. Check hiervoor de regels van jouw gemeente.
 • Grotere hoeveelheden of losgebonden asbest: Dit moet worden opgehaald en verwerkt door een erkend asbestverwijderingsbedrijf.

Veelgestelde vragen (FAQ):

 • Hoe weet ik of mijn golfplaten asbest bevatten?
  Als je golfplaten vóór 1998 zijn geplaatst, is de kans groot dat ze asbest bevatten. Een asbestinventarisatie kan uitsluitsel geven.
 • Is het gevaarlijk om asbesthoudende golfplaten op mijn dak te laten liggen?
  Zolang de platen in goede staat zijn en niet worden beschadigd, is het risico beperkt. Maar bij twijfel, laat je altijd adviseren door een expert.
 • Wat zijn de kosten voor professionele asbestverwijdering?
  De kosten variëren afhankelijk van de oppervlakte, de bereikbaarheid en de complexiteit van de werkzaamheden. Vraag offertes aan bij verschillende bedrijven om een idee te krijgen.

Golfplaten asbest verwijderen: Veiligheid voorop!

Het verwijderen van asbest is geen klus om lichtvaardig mee om te gaan. Neem geen onnodige risico’s en laat je goed informeren over de mogelijkheden. Of je nu kiest voor zelf verwijderen of een professional inschakelt, zorg ervoor dat de veiligheid altijd voorop staat!