Menuiserite Asbest Onderdakplaten: Kenmerken, Herkennen en Verwijderen

Menuiserite is een type vezelcementplaat die vroeger asbest bevatte, maar tegenwoordig asbestvrij is. Menuiserite platen die na 1994 zijn geproduceerd bevatten geen asbest meer. Het is belangrijk om een asbestdeskundige in te schakelen om zeker te zijn of jouw menuiserite onderdak asbest bevat, zodat je het op een veilige manier kunt laten verwijderen.

Menuiserite is een type vezelcementplaat dat vroeger vaak werd gebruikt als onderdak voor hellende daken. In het verleden bevatten deze platen asbest, een schadelijke stof die ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Het is daarom belangrijk om te weten of uw onderdak asbesthoudende Menuiserite platen bevat en hoe u hiermee moet omgaan.

Menuiserite Asbest Onderdakplaten

Wat zijn Menuiserite vezelplaten

Menuiserite vezelplaten, ook wel Eternit vezelplaten genoemd, zijn een type bouwplaat die in de 20ste eeuw erg populair was voor dakbedekking en gevelbekleding. Ze werden geproduceerd door het Belgische bedrijf Eternit en bevatten asbest.

Asbest is een materiaal dat ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken, zoals longkanker, mesothelioom en andere aandoeningen. Daarom is het gebruik van asbest sinds 2001 verboden in België.

Alternatieven voor menuiserite vezelplaten

Er zijn tegenwoordig verschillende alternatieven voor menuiserite vezelplaten op de markt. Deze alternatieven zijn asbestvrij en bieden dezelfde voordelen qua sterkte, duurzaamheid en esthetiek.

Enkele populaire alternatieven zijn:

 • Golfplaten in staal of aluminium: Deze platen zijn licht, sterk en duurzaam. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en profielen.
 • Betonnen dakpannen: Dakpannen in beton zijn een klassieke en duurzame keuze. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en kleuren.
 • Kunststof dakplaten: Kunststof dakplaten zijn lichtgewicht en eenvoudig te installeren. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en profielen.

Menuiserite vezelplaten

Kenmerken van Menuiserite asbest onderdakplaten:

 • Materiaal: Menuiserite platen zijn gemaakt van cement en asbestvezels.
 • Uiterlijk: Ze hebben meestal een grijze of bruine kleur en een vezelachtige textuur.
 • Structuur: De platen kunnen een glad of geprofileerd oppervlak hebben.
 • Dikte: Asbesthoudende Menuiserite platen zijn meestal dunner dan asbestvrije varianten.
 • Markeringen: Soms zijn er markeringen op de platen te vinden die wijzen op de aanwezigheid van asbest, zoals de letters “NT” of “CA”.

Herkennen van Menuiserite asbest onderdakplaten:

Het is niet altijd eenvoudig om asbest in Menuiserite platen te herkennen. Daarom is het belangrijk om voorzichtig te zijn en bij twijfel een expert in te schakelen. Hier zijn enkele tips om u te helpen:

 • Visuele inspectie: Let op de kleur, textuur en dikte van de platen. Vergelijk ze met foto’s van asbesthoudende Menuiserite platen online.
 • Monstername: Een asbestdeskundige kan een monster van de platen nemen en laten analyseren in een laboratorium om de aanwezigheid van asbest te bevestigen.
 • Let op markeringen: Zoek naar markeringen op de platen die kunnen wijzen op asbest.

Verwijderen van Menuiserite asbest onderdakplaten:

Het verwijderen van asbesthoudende Menuiserite platen is een gevaarlijke klus en mag alleen worden uitgevoerd door een gecertificeerd asbestverwijderingsbedrijf.

Stappenplan:

 • Inventarisatie: Een asbestdeskundige maakt een inventaris op van de asbesthoudende materialen.
 • Plan van aanpak: Het asbestverwijderingsbedrijf stelt een plan van aanpak op, inclusief veiligheidsmaatregelen en afvoerverplichtingen.
 • Veiligheidsmaatregelen: Het bedrijf neemt de nodige veiligheidsmaatregelen, zoals het afschermen van de werkplek en het dragen van beschermende kleding.
 • Verwijdering: De platen worden zorgvuldig verwijderd en verpakt in speciale zakken.
 • Afvoer: Het asbest wordt afgevoerd naar een erkende verwerkingsinstallatie.
 • Controlemeting: Er wordt een controlemeting uitgevoerd om te controleren of alle asbestvezels zijn verwijderd.
 • Asbestattest: Het asbestverwijderingsbedrijf levert een asbestattest af als bewijs dat het asbest op een veilige en correcte manier is verwijderd.

Kosten:

De kosten voor het verwijderen van Menuiserite asbest onderdakplaten variëren afhankelijk van de oppervlakte van het dak, de bereikbaarheid en de complexiteit van de werkzaamheden. Gemiddeld liggen de kosten tussen de €25 en €40 per vierkante meter.

Subsidies:

In sommige gemeenten kunt u subsidie krijgen voor het verwijderen van asbest onderdakplaten. Informeer bij uw gemeente naar de mogelijkheden.

Conclusie:

Menuiserite asbest onderdakplaten vormen een gezondheidsrisico. Als u vermoedt dat uw onderdak asbest bevat, laat dit dan controleren door een erkende asbestdeskundige en laat het verwijderen door een gecertificeerd asbestverwijderingsbedrijf.