Asbest naar het containerpark in Antwerpen

Je bent bezig met een opruiming of renovatie en je komt asbest tegen. Je weet dat het gevaarlijk is, maar wat moet je ermee doen? Kan je het gewoon naar het containerpark in Antwerpen brengen?

Het antwoord is ja, maar er zijn wel enkele belangrijke regels en voorwaarden waaraan je moet voldoen. Laten we eens kijken hoe je asbest veilig kunt afvoeren in Antwerpen.

Asbest naar het containerpark: De regels

 • Enkel hechtgebonden asbest: Je mag alleen asbestcement naar het containerpark brengen. Dit is asbest dat vast zit in materialen zoals golfplaten, leien of bloembakken.
 • Losgebonden asbest (zoals isolatiemateriaal) is verboden: Dit type asbest is veel gevaarlijker omdat de vezels makkelijk vrijkomen.
 • Verpak het asbest veilig: Hechtgebonden asbest moet je verpakken in stevige, doorzichtige plastic folie voordat je het naar het containerpark brengt. Zo voorkom je dat er asbestvezels vrijkomen tijdens het transport.
 • Maak een afspraak: In de recyclageparken van Antwerpen is het verplicht om een afspraak te maken voordat je langskomt met asbest.

Stappenplan voor het afvoeren van asbest naar het containerpark in Antwerpen:

 1. Identificeer het asbest: Ben je niet zeker of het materiaal asbest bevat? Laat dan een asbestinventarisatie uitvoeren door een erkend asbestdeskundige.
 2. Verpak het asbest: Zorg ervoor dat het hechtgebonden asbest stevig verpakt is in doorzichtige plastic folie.
 3. Maak een afspraak: Maak een afspraak bij het recyclagepark van jouw keuze in Antwerpen.
 4. Breng het asbest naar het containerpark: Volg de instructies van de medewerkers van het containerpark. Zij zullen je wijzen waar je het asbest kunt deponeren.

Prijs per kilo asbest in het containerpark van Antwerpen

In Antwerpen is het toegestaan om hechtgebonden asbest naar het containerpark te brengen, zoals asbestcement in golfplaten, leien, buizen of bloembakken. Voor het afvoeren betaal je een bedrag per kilogram. De exacte prijs kan variëren per containerpark, maar gemiddeld ligt deze tussen €0,50 en €1 per kilogram.

Let op: Deze prijzen lijken misschien laag, maar asbestcement is zwaar. Een golfplaat van 3 meter lang en 1 meter breed weegt al snel 45 kilogram, wat neerkomt op €22,50 tot €45 per plaat.

Is het gratis tot een bepaalde hoeveelheid?

Ja, je kunt een beperkte hoeveelheid asbest gratis inleveren bij het containerpark in Antwerpen. Dit is beperkt tot:

 • 200 kilogram per gezin per jaar
 • 1 kubieke meter per gezin per jaar
 • 10 asbestcementplaten per gezin per jaar

Wat als ik meer asbest heb?

Als je meer asbest hebt dan de gratis hoeveelheid, moet je betalen voor de overschrijding volgens de geldende tarieven.

Alternatieven voor het containerpark

Als je grote hoeveelheden asbest hebt of als het gaat om losgebonden asbest, mag je dit niet zelf naar het containerpark brengen. In dat geval moet je een gespecialiseerd asbestverwijderingsbedrijf inschakelen. Zij zullen het asbest veilig verwijderen en afvoeren volgens de wettelijke voorschriften.

Veelgestelde vragen (FAQ):

 • Wat is hechtgebonden asbest?
  Hechtgebonden asbest is asbest dat stevig vastzit in een materiaal, zoals asbestcement.
 • Wat is losgebonden asbest?
  Losgebonden asbest is asbest dat niet stevig vastzit in een materiaal en makkelijk kan vrijkomen, zoals in isolatiemateriaal.
 • Mag ik asbest zelf verwijderen?
  Nee, het verwijderen van asbest is een risicovolle klus en mag alleen worden uitgevoerd door gecertificeerde asbestverwijderaars.
 • Wat gebeurt er met het asbest dat ik naar het containerpark breng?
  Het asbest wordt ingezameld en afgevoerd naar een gespecialiseerd verwerkingsbedrijf.

Asbest veilig afvoeren, zo doe je dat!

Asbest afvoeren naar het containerpark in Antwerpen is mogelijk, maar enkel voor hechtgebonden asbest en mits het veilig is verpakt. Volg altijd de regels en richtlijnen om de gezondheid van jezelf en anderen te beschermen. Bij twijfel, neem contact op met de stad Antwerpen of een erkend asbestverwijderingsbedrijf.