Eternit asbest herkennen, verwijderen en gevaarlijk

Heb je een oudere woning of schuur met eternit platen of golfplaten? Grote kans dat die asbest bevatten. Eternit is een merknaam die synoniem is geworden met asbestcement, een materiaal dat vroeger veel werd gebruikt in de bouw. Laten we eens kijken wat eternit asbest precies inhoudt en wat je eraan kunt doen.

Eternit asbest
Eternit asbest

Wat is eternit asbest?

Eternit asbest is een materiaal dat bestaat uit cement versterkt met asbestvezels. Het werd gewaardeerd om zijn duurzaamheid, brandwerendheid en isolerende eigenschappen. Helaas bleek later dat de asbestvezels in eternit zeer schadelijk zijn voor de gezondheid.

Waar vind je eternit asbest?

Eternit werd gebruikt in verschillende bouwtoepassingen, zoals:

 • Golfplaten: Deze zie je vaak op daken van schuren, garages en loodsen.
 • Leien: Eternit leien werden veel gebruikt voor dakbedekking van woningen.
 • Gevelplaten: Eternit gevelplaten werden gebruikt voor de afwerking van buitenmuren.
 • Buizen: Eternit buizen werden soms gebruikt voor riolering en waterleidingen.
 • Andere toepassingen: Je kunt eternit asbest ook aantreffen in vensterbanken, bloembakken en zelfs oude afvoergoten.

Is eternit asbest gevaarlijk?

Ja, eternit asbest is gevaarlijk. Wanneer het materiaal veroudert of beschadigd raakt, kunnen de asbestvezels vrijkomen en ingeademd worden. Dit kan leiden tot ernstige longaandoeningen, waaronder asbestose, longkanker en mesothelioom.

Wat moet ik doen als ik eternit asbest heb?

Ga er in elk geval nooit zelf aan prutsen! Het is belangrijk om een gecertificeerd asbestverwijderingsbedrijf in te schakelen. Zij hebben de expertise en de juiste beschermingsmiddelen om eternit asbest veilig te verwijderen.

Mag ik zelf asbest verwijderen?

asbest zelf verwijderen

Nee, het verwijderen van asbest is in België wettelijk verboden voor particulieren. Alleen gecertificeerde bedrijven mogen asbest verwijderen.

Hoe herken ik eternit asbest?

Vaak staat het merk Eternit op de platen of buizen vermeld. Soms zie je ook een code zoals NT of N.T. Dit staat voor “Nieuwe Technologie” en betekent dat het materiaal asbestvrij is. Maar als je twijfelt, laat dan altijd een asbestinventarisatie uitvoeren door een deskundige.

Eternit asbest herkennen
Eternit asbest herkennen

Wat is het verschil tussen asbest en Eternit?

Hoor je de termen asbest en Eternit vaak in één adem genoemd? Niet zo gek, want ze zijn sterk met elkaar verbonden. Maar ze zijn niet hetzelfde!

Asbest: De gevaarlijke stof

Asbest is een verzamelnaam voor verschillende minerale vezels. Het werd vroeger veel gebruikt in bouwmaterialen vanwege zijn isolerende, brandwerende en versterkende eigenschappen. Maar helaas blijkt asbest ook erg schadelijk voor onze gezondheid. Als asbestvezels vrijkomen en ingeademd worden, kunnen ze ernstige longziekten veroorzaken, zoals asbestose, longkanker en mesothelioom.

Eternit: Het merk, niet het materiaal

Eternit is een merknaam van een bedrijf dat vroeger asbesthoudende producten maakte, zoals golfplaten, leien en gevelbekleding. Eternit was zo populair dat de merknaam in de volksmond synoniem is geworden voor asbestcement. Maar eternit is dus niet het materiaal zelf, maar het merk.

Waarom is dit onderscheid belangrijk

Het is belangrijk om het verschil tussen asbest en Eternit te kennen om verwarring te voorkomen. Niet alle eternit producten bevatten asbest. Er zijn ook eternit platen en andere bouwmaterialen die asbestvrij zijn. Het is dus belangrijk om de leeftijd en samenstelling van het materiaal te controleren voordat je conclusies trekt over de aanwezigheid van asbest.

Veelgestelde vragen (FAQ):

 • Wanneer is eternit gevaarlijk?
  Eternit is vooral gevaarlijk als het beschadigd is, want dan kunnen asbestvezels vrijkomen.
 • Kan ik eternit asbest laten liggen?
  Als het in goede staat is en niet wordt blootgesteld aan slijtage, kan het soms blijven liggen. Maar het is altijd verstandig om een asbestdeskundige te raadplegen voor advies.
 • Wat kost het om eternit asbest te verwijderen?
  De kosten variëren afhankelijk van de hoeveelheid asbest en de complexiteit van de werkzaamheden. Vraag offertes aan bij verschillende bedrijven om een idee te krijgen.

Conclusie: Eternit asbest? Neem geen risico!

Eternit asbest kan een verborgen gevaar zijn in oudere woningen en gebouwen. Neem geen risico’s en laat het veilig verwijderen door een gecertificeerd bedrijf. Zo bescherm je jezelf en anderen tegen de schadelijke gevolgen van asbest.