Asbestleien Dak Vervangen: Prijzen, voordelen en stappen

Asbestleien, ooit een populair dakbedekkingsmateriaal, zijn nu een gekend gezondheidsrisico. Het inademen van asbestvezels kan ernstige longziekten veroorzaken. Daarom is het belangrijk om asbestleien tijdig te laten verwijderen en vervangen door een veiliger en duurzamer alternatief. In dit artikel bespreken we de risico’s van asbestleien, de voordelen van vervanging en de stappen die betrokken zijn bij het proces.

Waarom asbestleien vervangen?

Asbestleien werden veel gebruikt in de bouw tot de jaren 90, maar sindsdien is het gebruik van asbest verboden vanwege de gezondheidsrisico’s. Asbestvezels kunnen vrijkomen bij beschadiging of verwering van de leien, en het inademen van deze vezels kan leiden tot ernstige longaandoeningen zoals asbestose, longkanker en mesothelioom.

Voordelen van asbestleien vervangen:

 • Gezondheid: Het verwijderen van asbestleien beschermt jou, je gezin en de omgeving tegen de schadelijke effecten van asbest.
 • Waardevermeerdering: Een asbestvrij dak verhoogt de waarde van je woning en maakt het aantrekkelijker voor potentiële kopers.
 • Duurzaamheid: Moderne dakbedekkingsmaterialen zijn duurzamer en gaan langer mee dan asbestleien.
 • Energie-efficiëntie: Nieuwe dakbedekking kan bijdragen aan een betere isolatie van je woning, wat resulteert in lagere energiekosten.
 • Esthetiek: Een nieuw dak geeft je woning een frisse en moderne uitstraling.

Stappen bij het vervangen van asbestleien:

 1. Asbestinventarisatie: Laat een erkend asbestdeskundige een asbestinventarisatie uitvoeren om de aanwezigheid van asbest te bevestigen en de hoeveelheid vast te stellen.
 2. Offerte aanvragen: Vraag offertes aan bij verschillende asbestverwijderingsbedrijven en vergelijk de prijzen en voorwaarden.
 3. Verwijdering asbestleien: Laat de asbestleien verwijderen door een erkend bedrijf. Zij zorgen voor een veilige en professionele verwijdering volgens de geldende veiligheidsvoorschriften.
 4. Afvoer asbest: Het asbest wordt afgevoerd naar een erkende stortplaats.
 5. Plaatsen nieuwe dakbedekking: Kies een duurzaam en kwalitatief hoogwaardig dakbedekkingsmateriaal, zoals dakpannen, leien of metalen dakbedekking. Laat de nieuwe dakbedekking plaatsen door een ervaren dakdekker.

Kosten en Prijzen van een Veilige Asbestsanering

Een asbestleien dak vervangen is een belangrijke stap in het beschermen van je gezondheid en het verhogen van de waarde van je woning. Maar wat kost zo’n project nu eigenlijk? Gemiddeld liggen de kosten voor het verwijderen van asbestleien en het plaatsen van een nieuw dak tussen de €80 en €150 per vierkante meter.

Tips om kosten te besparen:

 • Vergelijk offertes: Vraag offertes aan bij verschillende asbestverwijderingsbedrijven en dakdekkers om de beste prijs te vinden.
 • Kies voor een eenvoudige dakbedekking: Dakpannen zijn vaak voordeliger dan bijvoorbeeld leien.
 • Combineer met andere werkzaamheden: Als je toch bezig bent met je dak, overweeg dan om ook andere werkzaamheden uit te voeren, zoals het plaatsen van isolatie of het vervangen van dakgoten. Dit kan leiden tot schaalvoordeel en kostenbesparing.
 • Informeer naar subsidies: Er zijn soms subsidies beschikbaar voor asbestverwijdering en het plaatsen van nieuwe dakbedekking.

Conclusie:

Het vervangen van asbestleien is een belangrijke investering in de gezondheid, veiligheid en waarde van je woning. Door te kiezen voor een professionele asbestverwijdering en een duurzame nieuwe dakbedekking, kun je met een gerust hart genieten van een veilig en mooi dak boven je hoofd.