Astbest golfplaten: Prijs per m2, alternatieven

Asbest, ooit geprezen om zijn brandwerende en isolerende eigenschappen, bleek een duistere kant te hebben: het is een kankerverwekkende stof. In België werd asbest veelvuldig gebruikt in bouwmaterialen, waaronder de beruchte asbestcement golfplaten. Hoewel het gebruik van asbest sinds 1998 verboden is, zijn deze asbest golfplaten nog steeds te vinden op talloze daken in Vlaanderen.

verwijderen asbest golfplaten

Asbest golfplaten: Een populaire maar gevaarlijke dakbedekking

Asbest golfplaten waren geliefd vanwege hun betaalbaarheid, duurzaamheid en weerbestendigheid. Ze werden massaal toegepast op schuren, stallen, loodsen en zelfs woningen. Echter, na verloop van tijd kunnen deze platen verweren en beschadigen, waardoor microscopisch kleine asbestvezels vrijkomen.

Asbest Golfplaten

Gezondheidsrisico’s: De stille sluipmoordenaar

Het inademen van deze asbestvezels kan leiden tot ernstige longaandoeningen, waaronder asbestose, longkanker en mesothelioom. De gevaren van asbest zijn sluipend: de ziektes kunnen zich pas jaren na blootstelling manifesteren.

Asbest golfplaten herkennen: Weet waar u op moet letten

Het is belangrijk om te weten of uw dak asbesthoudende golfplaten bevat. Herkenning is niet altijd eenvoudig, maar enkele kenmerken kunnen u helpen:

  • Leeftijd: Golfplaten geplaatst vóór 1998 bevatten waarschijnlijk asbest.
  • Materiaal: Asbest golfplaten zijn meestal gemaakt van cementgebonden asbest (hechtgebonden).
  • Uiterlijk: Ze hebben een karakteristieke golfvorm en zijn vaak grijs of wit van kleur.
  • Merktekens: Soms zijn er merktekens of codes op de platen die wijzen op asbest.

Twijfelt u? Schakel dan een erkend asbestdeskundige in voor een asbestinventarisatie.

Prijs asbest golfplaten laten verwijderen

De kosten voor het laten verwijderen van asbest golfplaten variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de oppervlakte van het dak, de bereikbaarheid en de complexiteit van de werkzaamheden. Gemiddeld kunt u rekenen op een prijs tussen €10 en €30 per vierkante meter.

Tip: Vraag offertes aan bij meerdere asbestverwijderingsbedrijven om de beste prijs te vinden. Informeer ook naar eventuele subsidies die u kunt aanvragen bij de gemeente of de Vlaamse overheid.

Asbest golfplaten verwijderen: Veiligheid voorop

asbest golfplaten laten verwijderen

Het verwijderen van asbest golfplaten is een specialistische klus die u nooit zelf mag uitvoeren. Schakel altijd een gecertificeerd asbestverwijderingsbedrijf in. Zij beschikken over de juiste beschermingsmiddelen en expertise om de asbestplaten veilig te verwijderen en af te voeren.

Alternatieven voor asbest golfplaten: Duurzaam en veilig

Gelukkig zijn er tegenwoordig tal van veilige en duurzame alternatieven beschikbaar voor asbest golfplaten, zoals:

  • Vezelcement golfplaten (zonder asbest): Deze platen bieden dezelfde voordelen als asbest golfplaten, maar zonder de gezondheidsrisico’s.
  • Metalen dakpanplaten: Deze platen zijn sterk, duurzaam en verkrijgbaar in diverse kleuren en profielen.
  • Bitumen dakshingles: Deze shingles zijn flexibel, waterdicht en verkrijgbaar in verschillende stijlen.

Conclusie

Asbest golfplaten vormen een sluimerend gevaar voor uw gezondheid en het milieu. Laat uw dak inspecteren door een asbestdeskundige en neem bij de aanwezigheid van asbest de nodige maatregelen. Kies voor een veilige en duurzame vervanging van uw asbestdak en geniet van een gezonde en veilige leefomgeving.