Asbest schoorsteen: Risico’s, herkenning en verwijdering

Asbest werd vroeger veelvuldig gebruikt in bouwmaterialen (Asbestcement, Asbestvezel), waaronder schoorstenen. Hoewel het gebruik van asbest sinds 1998 verboden is in België, zijn er nog steeds veel woningen en gebouwen met asbest in de schoorsteen. Dit kan een gevaar vormen voor de gezondheid, omdat asbestvezels bij beschadiging of verwering kunnen vrijkomen en ingeademd worden.

Risico’s van asbest in schoorstenen

Asbest is een kankerverwekkende stof die ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken, zoals longkanker en mesothelioom. Het is daarom belangrijk om asbest in uw schoorsteen te laten verwijderen door een gecertificeerd asbestverwijderingsbedrijf.

Hoe herken ik asbest in mijn schoorsteen?

Asbest in schoorstenen kan voorkomen in verschillende vormen, zoals asbestcement of asbestvezels. Asbestcement is een grijs of wit materiaal dat vaak gebruikt werd voor de buitenkant van schoorstenen. Asbestvezels kunnen ook aanwezig zijn in de binnenkant van de schoorsteen, bijvoorbeeld als isolatiemateriaal.

Het is niet altijd eenvoudig om asbest in uw schoorsteen te herkennen. Als u twijfelt, is het verstandig om een asbestdeskundige in te schakelen. Deze kan een asbestinventarisatie uitvoeren en vaststellen of er asbest aanwezig is in uw schoorsteen.

Verwijderingsprocedures voor asbest in schoorstenen

Er zijn verschillende methoden om asbest uit schoorstenen te verwijderen:

  • Verwijderen: Dit is de meest grondige methode, waarbij alle asbesthoudende materialen worden verwijderd.
  • Inkapselen: Bij inkapseling wordt het asbest bedekt met een speciale coating, waardoor de vezels niet meer kunnen vrijkomen.
  • Vervangen: Bij vervanging wordt de asbest schoorsteen volledig vervangen door een nieuwe schoorsteen.

De keuze voor de juiste verwijderingsmethode hangt af van de staat van de schoorsteen, de locatie van het asbest en uw budget. Een asbestdeskundige kan u adviseren over de beste oplossing voor uw situatie.

Kosten van asbestverwijdering

De kosten voor het verwijderen van asbest uit een schoorsteen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van de schoorsteen, de hoeveelheid asbest en de gekozen verwijderingsmethode. Gemiddeld liggen de kosten tussen de €500 en €2.500.

De kosten kunnen oplopen als er bijkomende werken nodig zijn, zoals het herstellen van het metselwerk of het plaatsen van een nieuwe schoorsteenkap.

Tip: Vraag offertes aan bij meerdere gecertificeerde asbestverwijderingsbedrijven om de beste prijs te vinden. Informeer ook naar eventuele subsidies die u kunt aanvragen bij de gemeente of de Vlaamse overheid.

Hoe vind ik een gecertificeerd asbestverwijderingsbedrijf?

U kunt een lijst van gecertificeerde asbestverwijderingsbedrijven vinden op de website van de OVAM of contact opnemen met Asbest Verwijderen JK. Zorg ervoor dat u kiest voor een bedrijf met voldoende ervaring en een goede reputatie. Controleer ook of het bedrijf beschikt over de nodige certificeringen en verzekeringen.

Asbest in uw schoorsteenkanaal?

Naast asbest in de schoorsteen zelf, kan asbest ook voorkomen in het schoorsteenkanaal, bijvoorbeeld in de vorm van asbestkoord of asbestisolatie. Het is belangrijk om ook hierbij een asbestdeskundige in te schakelen voor inspectie en eventuele verwijdering.

Gevaren van asbest in schoorstenen

Asbest in schoorstenen vormt een ernstig gezondheidsrisico. Bij beschadiging of verwering van asbesthoudende materialen kunnen microscopisch kleine asbestvezels vrijkomen en ingeademd worden. Dit kan leiden tot ernstige longaandoeningen zoals:

  • Longkanker
  • Mesothelioom (een zeldzame en agressieve vorm van kanker)
  • Asbestose (een chronische longziekte)

Conclusie

Asbest in schoorstenen kan een sluimerend gevaar vormen voor uw gezondheid. Het is daarom belangrijk om bij twijfel altijd een asbestdeskundige in te schakelen voor een asbestinventarisatie. Als er asbest wordt aangetroffen, laat dit dan verwijderen door een gecertificeerd asbestverwijderingsbedrijf. Zo zorgt u voor een veilige woonomgeving voor uzelf en uw gezin.