Procedure asbestattest aanvragen: Ontdek het stappenplan

Woont u in een woning gebouwd voor 1993? Dan is de kans groot dat er asbest in verwerkt zit. Om uw gezondheid en die van uw omgeving te beschermen, is het belangrijk om te weten of er asbest in uw woning aanwezig is. In dit artikel doorlopen we de procedure voor het aanvragen van een asbestattest, stap voor stap.

procedure asbestattest aanvragen

Stap 1: Kies een erkende asbestdeskundige

De eerste stap is om een erkende asbestdeskundige te kiezen. U kunt een lijst van erkende asbestdeskundigen vinden op de website van de Vlaamse Overheid: https://ovam.vlaanderen.be/lijst-procesgecertificeerde-bedrijven.

Tip: Vergelijk offertes van verschillende asbestdeskundigen voordat u een opdracht plaatst. Let op de prijzen, de diensten die inbegrepen zijn en de ervaring van de deskundige.

Stap 2: Maak een afspraak voor een inspectie

Neem contact op met de gekozen asbestdeskundige om een afspraak te maken voor een inspectie van uw woning. De deskundige zal u vragen om informatie over uw woning, zoals het bouwjaar en de eventuele renovaties die zijn uitgevoerd.

Stap 3: De inspectie

Tijdens de inspectie zal de asbestdeskundige uw woning visueel controleren op zichtbare asbesthoudende materialen. De deskundige kan ook stalen nemen van verdachte materialen om deze te laten analyseren in een laboratorium.

Stap 4: Het asbestattest

Na de inspectie en analyse zal de asbestdeskundige het asbestattest opstellen. In het asbestattest staat:

  • Of er asbest in uw woning aanwezig is.
  • Zo ja, om wat type asbest het gaat.
  • De locatie van de asbesthoudende materialen.
  • De staat van de asbesthoudende materialen.
  • Aanbevelingen voor het beheer of de verwijdering van de asbesthoudende materialen.

Inhoud asbestattest: Wat staat er in, Alles wat u moet weten

Stap 5: Ontvangst van het asbestattest

U ontvangt het asbestattest per post of per e-mail. Bewaar het asbestattest goed, want u heeft het nodig bij de verkoop of verhuur van uw woning, of bij het uitvoeren van renovatiewerken.

Extra tips:

  • Zorg ervoor dat u bij de inspectie aanwezig bent om de asbestdeskundige te informeren over uw woning.
  • Stel al uw vragen aan de asbestdeskundige, zodat u alles goed begrijpt.
  • Volg de aanbevelingen in het asbestattest om uw woning veilig te houden.

Conclusie

Het aanvragen van een asbestattest is een belangrijke stap om uw gezondheid en die van uw omgeving te beschermen. Door de procedure stap voor stap te volgen, kunt u er zeker van zijn dat u een betrouwbaar asbestattest ontvangt dat u de nodige informatie geeft om uw woning veilig te houden.