Asbestafval veilig opslaan en laten verwijderen

Asbestafval verwijst naar alle materialen die asbestvezels bevatten en als afval moeten worden afgevoerd. Dit materiaal vormt een groot gezondheidsrisico als het wordt beschadigd of onjuist wordt behandeld. In dit artikel bespreken we de risico’s van blootstelling aan asbest, de wettelijke vereisten voor de verwijdering ervan, en waarom het essentieel is om gecertificeerde bedrijven in te schakelen voor de veilige verwerking van asbestafval.

asbestafval
asbestafval

Wat is asbestafval?

Asbestafval ontstaat wanneer materialen die asbest bevatten, zoals isolatiemateriaal, astbestdaken of gevelpanelen, worden verwijderd of gesloopt. Asbest is een verzamelnaam voor zes verschillende soorten vezelachtige mineralen die vroeger veel werden gebruikt vanwege hun brandwerende en isolerende eigenschappen. Het grote probleem met asbest ontstaat wanneer de vezels vrijkomen en ingeademd kunnen worden.

Waarom is asbest gevaarlijk?

Wanneer asbestvezels vrijkomen en ingeademd worden, kunnen ze zich in de longen nestelen. Dit kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, zoals asbestose (een chronische longziekte) en mesothelioom, een zeldzame vorm van kanker. De vezels zijn zo klein dat ze vaak onopgemerkt blijven in de lucht, wat betekent dat blootstelling kan plaatsvinden zonder dat men het doorheeft.

asbestdeeltjes
asbestdeeltjes

In België is het gebruik van asbest sinds 1998 verboden, maar in veel oudere gebouwen en woningen komt het nog voor. Het correct verwijderen van dit gevaarlijke materiaal is cruciaal om blootstelling en gezondheidsrisico’s te vermijden.

Hoe gevaarlijk is asbest voor de gezondheid?

Zoals eerder vermeld, kan blootstelling aan asbest ernstige ziekten veroorzaken. Asbestose is een vorm van longschade die wordt veroorzaakt door het langdurig inademen van asbestvezels. De ziekte veroorzaakt littekenweefsel in de longen, wat leidt tot ademhalingsproblemen. Daarnaast kan asbest ook mesothelioom veroorzaken, een dodelijke vorm van kanker die vooral de longvliezen of buikvliezen aantast.

De grootste bedreiging ontstaat wanneer asbesthoudend materiaal verouderd, beschadigd of tijdens renovaties verstoord wordt. Gezondheidsorganisaties, zoals het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid, waarschuwen voor het gevaar van blootstelling aan asbest en dringen aan op de juiste preventieve maatregelen bij renovaties.

Wat zijn de wettelijke regels voor asbestverwijdering?

Asbestafval wordt beschouwd als gevaarlijk afval, en de verwijdering ervan moet voldoen aan strikte regels en procedures. De Belgische en Europese asbestwetgeving schrijft voor dat asbesthoudend materiaal door gecertificeerde bedrijven moet worden verwijderd en dat deze bedrijven gebruik moeten maken van speciale beschermingsmethoden en -middelen.

Wat houdt asbestverwijdering in?

Asbest verwijderen
Asbest verwijderen

Asbestverwijdering begint met een grondige inspectie van het pand om te bepalen of er asbesthoudend materiaal aanwezig is. Daarna moeten gecertificeerde asbestverwijderaars worden ingeschakeld om het materiaal op een veilige manier te verwijderen. Dit gebeurt vaak in stappen:

  1. Afsluiten van de ruimte: De ruimte waarin asbest wordt verwijderd, wordt hermetisch afgesloten om te voorkomen dat de vezels zich verspreiden.
  2. Verwijdering door professionals: De gecertificeerde professionals dragen beschermende kleding en ademhalingsapparatuur. Ze verwijderen de asbest voorzichtig om beschadiging van het materiaal te minimaliseren.
  3. Opslag en transport in speciale containers: Het verwijderde asbest wordt opgeslagen in speciale, verzegelde asbestcontainers om het veilig naar een erkende verwerkingslocatie te transporteren.

Lees meer over: Asbest verwijderen: kosten, gevaarlijkheid en veiligheidsprocedures

Wat zijn de kosten voor asbestverwijdering?

De kosten voor asbestverwijdering variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de hoeveelheid asbest, de locatie en de complexiteit van de verwijdering. Gemiddeld kan de prijs variëren van enkele honderden tot duizenden euro’s. De belangrijkste kostenposten zijn de inspectie, het inhuren van gecertificeerde professionals en de veilige afvoer van het afval.

kosten voor asbestverwijdering
kosten voor asbestverwijdering
Asbestsanering projectGemiddelde kosten (incl. BTW)
Asbestinventarisering (voor woonhuis) 
– Type 0€ 150
– Type A€ 350
– Type B€ 650 – € 1.500
Asbest verwijderen 
– Golfplaten 1 – 10 m2€ 675
– Golfplaten 11 – 20 m2€ 800
– Golfplaten 21 – 30 m2€ 850
– Golfplaten 31 – 50 m2€ 925
– 1 ruimte tot 35m2€ 1.050
– 2 ruimtes tot 40m2€ 1.150
– 3 ruimtes tot 50m2€ 1.450
– 2 ruimtes tot 70m2€ 1.700
Asbesthoudend materiaal verwerken 
– Verpakking voor asbesthoudend materiaal€ 0 – € 30 (geschikt voor 1.500 kg)

Welke veiligheidsprotocollen moeten worden gevolgd?

Veiligheid is van het grootste belang bij het omgaan met asbestafval. Gecertificeerde bedrijven moeten zich houden aan strikte veiligheidsprotocollen, zoals het dragen van beschermende kleding, het zorgvuldig verwijderen en opslaan van asbest en het gebruik van luchtdichte containers. Gezondheidsdiensten bieden vaak richtlijnen voor de juiste veiligheidsmaatregelen bij asbestverwijdering.

Wat zijn de risico’s van asbest in gebouwen?

Oude gebouwen kunnen aanzienlijke hoeveelheden asbest bevatten, vooral in daken, isolatiemateriaal en vloeren. Deze materialen zijn vaak onschadelijk zolang ze intact blijven. Echter, wanneer ze beschadigd raken, bijvoorbeeld tijdens renovaties of door slijtage, kunnen gevaarlijke vezels vrijkomen. Dit brengt grote risico’s met zich mee, vooral voor de bewoners en de mensen die werken aan het gebouw.

Hoe wordt asbestafval veilig verwerkt?

Asbestafval wordt afgevoerd naar speciale verwerkingsfaciliteiten waar het op een veilige manier wordt vernietigd of gestort. Dit proces wordt nauwlettend gecontroleerd door milieuagentschappen om te garanderen dat er geen asbestvezels in het milieu terechtkomen. Het afval wordt in speciale containers naar de verwerkingslocaties getransporteerd, waar het onder strikte voorwaarden wordt verwerkt.

Waarom is het belangrijk om gecertificeerde bedrijven in te schakelen?

Asbestverwijdering moet altijd worden uitgevoerd door gecertificeerde bedrijven. Deze bedrijven beschikken over de juiste kennis en apparatuur om asbest veilig te verwijderen en te verwerken. Ze voldoen aan de wettelijke voorschriften en kunnen ervoor zorgen dat alle stappen in het proces volgens de regels verlopen. Het inschakelen van een niet-gecertificeerd bedrijf kan leiden tot onveilige situaties en zware boetes, aangezien ze vaak niet voldoen aan de strikte eisen rond de verwijdering van gevaarlijke stoffen.

Hoe kunt u asbestafval veilig opslaan en afvoeren?

Na de verwijdering moet het asbestafval op een veilige manier worden opgeslagen in speciale containers. Deze containers moeten luchtdicht zijn om te voorkomen dat asbestvezels vrijkomen tijdens het transport. Gemeenten en afvalverwerkingsbedrijven bieden informatie over erkende verwerkingslocaties waar het afval kan worden afgevoerd.

Conclusie

Asbestafval is een ernstig gezondheids- en milieuissue dat met uiterste zorg moet worden behandeld. Door het volgen van de juiste veiligheidsprotocollen en het inschakelen van gecertificeerde professionals kan het risico van blootstelling aanzienlijk worden verminderd. Het naleven van de wetgeving is niet alleen een kwestie van veiligheid, maar ook van verantwoordelijkheid tegenover de samenleving en het milieu.